София 1142, ул. Граф Игнатиев 53А +359 898 660201 office[a]lasto-bg.com
01.09.2022

„Камбаните резиденшъл парк“

Нов комплекс с къщи между Бистрица и Панчарево за 35 млн. евро

Инвеститори в проекта са Адолф Гаст и Ели Егоси, а ДСК го кредитира с 26 млн. евро

 

Преди три години, когато имотният пазар беше балансиран и процъфтяващ, около София зачести строителството на мегакомплекси с къщи. Далновидно, както показа пандемичната 2020 г., която доведе до бум в търсенето на по-големи жилища с дворове. После все повече малки предприемачи започнаха да строят множество малки комплекси – с по две-три или повече къщи в парцел. Така по-скоро се уплътнява съществуващата инфраструктура в кварталите в полите на Витоша (но не само), отколкото да се изгражда нова, както правят големите играчи с размах.

Тази година пазарният вятър стана студен. Поскъпналото строителство, войната, инфлацията забавиха и търсенето, и предлагането на къщи – този най-скъп продукт в сегмента на жилищата. Обяснимо – ако през 2019 г. нова къща в комплекс струваше 250 хил. евро, сега цената й гони половин милион. По-бюджетните редови къщи са между 320-450 хил. евро. Но най-търсени на този етап според Colliers, от чийто доклад са данните, на този етап са не къщите, а луксозните тристайни апартаменти – между 240 и 300 хил. евро.

От около три седмици на пазара на комплекси от къщи около София има събитие. В активна продажба е първата фаза на „Камбаните резиденшъл парк“ – затворен комплекс върху 100 дка на хълмовете между Бистрица и Панчарево. С появата си с мащабен продукт във високия ценови клас при жилищата на труден пазар с неясно бъдеще инвеститорите индиректно заявяват претенция, че предлагат продукт, който има достойнствата да успее при все предизвикателствата. В екипа са събрани големи имена от имотния бизнес. Като начало се предвиждат 102 жилища – самостоятелни, редови къщи и апартаменти, на площ от 40 дка, от които 4 дка борова гора.

Строително разрешение има отпреди година. От средата на юли изграждането е обезпечено и с почти 26 млн. евро кредит от ДСК. В момента тече подготовката на терена за апартаментните сгради. Оценките тръгват от 1900 евро на кв.м. Агенциите по продажбата казват, че има голям интерес.

До гората, до реката

„Комплексът предлага нов начин на живот на модерния градски човек в близост до природата, какъвто в България тепърва започва да се установява. Близо си до града, а се прибираш нависоко, в сигурна среда, където има 24-часов контрол на достъпа, а няма шум, прах и смог. Имаш тенис кортове, баскетболни и футболни игрища, детски площадки и въжени паркове, открити фитнеси и 2.5 км алеи за бягане, кучешки паркове, зони за барбекюта“, обяснява Явор Пердухов, мениджър на Forton Homes – жилищното направление на компанията за бизнес имоти C&W Forton, което е един от продавачите по проекта. Продажби се осъществяват и през Home Boutique, като вероятно кръгът от агенции ще бъде разширяван.

Според регистъра на НАГ става дума за 21 хил. кв.м РЗП в местността „Дупките“ на с. „Панчарево“. Теренът по-точно е в съседство с вилната зона „Косанин дол“ на Бистрица, и в близост до в.з. „Малинова долина – Герена“ и до жк „Камбаните“. В същото време, както казва Пердухов, той е на между 8 и 11 минути с кола от метростанцията на „София бизнес парк“ в „Младост 4“.

На север и на изток затвореният комплекс граничи с борова гора, която според общия устройствен план трябва да остане такава. Част от нея попада в границите му. На запад теренът стига до река (Върла река), където се предвижда крайречен парк. В този район ще са 20-те самостоятелните къщи, големите от които са с по пет спални. Редовите къщи (48 на брой) – с по три спални, са „разминати“ в пространството така, че да създават усещане за конфиденциалност. А двете сгради с 32 апартамента общо са във високата част срещу гората. Отоплението ще е на газ и климатици. Предвидена е и собствена пречиствателна станция.

Проектът е изработен от „Линднер България“. За строител е избрана варненската компания „Комфорт“, в чието портфолио е софийският „Парадайз мол“. Инвеститорът вече е дарил на общината близо 3 дка за улиците и тротоарите, по които ще става движението в комплекса. Управлението ще се осъществява от негово дружество. В момента се изготвят вътрешните правила, които ще са нотариално заверена част от предварителния договор.

„Камбаните резиденшъл парк“ ще се случва на три фази. Засега е ясно, че на втората ще бъдат построени кметството на комплекса, в което ще има търговски площи, както и паркинг за гостите на комплекса. Как ще изглежда финално проектът ще зависи от обратната връзка от сегашните продажби. Към фаза две ще се пристъпи, след продажбата на 70% от жилищата от първа фаза.

Източник: www.capital.bg