Експерти: Имотният балон у нас е вече факт

photo_verybig_181338-lasto_engineering

Експерти: Имотният балон у нас е вече факт

 

Луксозните апартаменти с голяма площ в реномирани квартали се продават по-бързо от всякога през последните месеци. Това заяви пред bTV Анас Хамид, който е брокер в голяма агенция за недвижими имоти.

Заради все по-рядкото предлагане в София и тъй като има огромно търсене, имотите, които се продават са все по-малко.

обяснява той

Скокът на цените на имотите през последната година е невиждан. „От миналата година до сега има 37% вдигане на цените. Това е така, защото е по-голямо търсенето на пазара в момента и това реално вдига цените. Основният казус е с банките, защото банките дават ипотечни кредити и дават много добри лихви“, обясни Хамид.

БНБ въведе нова мярка за банките, като ги принуждава да гарантират с два пъти по-голям собствен капитал всеки даден ипотечен кредит. Според финансиста Никола Янков мярката на народната банка е знак, че имотният пазар вече е рисков.

Говорим за 60 хиляди нови жилища продадени първите 6 месеца на годината. Това са между 6 милиарда лева и 6 милиарда евро в зависимост от големината на жилището и къде са тези апартаменти. Над 1 милиард от това са финансирани от ипотеки и над 5 милиарда от собствени средства. Това са преди всичко готови пари, които са спестени пари.

обяснява Янков, цитиран от money.bg

Цените се вдигат

Цените се вдигат от хората готови да купят със собствени спестявания, а останалите взимат ипотечни кредити на вече високите цени. Експерти наблюдават, че голяма част от имотите се купуват заради страха на хората от инфлацията, а не защото са им необходими.

Имотният балон е вече факт. Това се забелязва от централната банка, забелязва се и от много икономисти. Голяма част от тези покупки са финансирани от ипотечни кредити. Ако след 5 години същите тези хора, които днес наливат милиарди в имоти, решат голяма част от тях да си ги вземат обратно, тогава цените, ако днес купувате за 100 единици едно жилище, тогава е възможно да го продадете за 80 или 70 единици.

уточнява експертът

Терен за милиони в скъпите квартали

В колкото по-скъпи и желани квартали са имотите, толкова по-лесно се продават, споделят брокери. Затова и празни терени в най-скъпия район на София – Докторски паметник, се продават за милиони. Например терен от едва 264 квадратни метра струва 2,1 милиона евро.

Време е българите, поне тези с финансови възможности, да потърсят алтернативи за парите си. Има такива алтернативи. Най-нормалното нещо е да се инвестира чрез инвестиционни сметки на глобалните финансови пазари, които дават доста предимства в сравнение с имотите в България.

съветва Никола Янков.

С около 50 хиляди души намалява населението на България всяка година, а около 60 хиляди са новите жилища, продадени през последната година.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *