„Камбаните резиденшъл парк“

Kambani-1_lasto_engineering

„Камбаните резиденшъл парк“

Нов комплекс с къщи между Бистрица и Панчарево за 35 млн. евро

Инвеститори в проекта са Адолф Гаст и Ели Егоси, а ДСК го кредитира с 26 млн. евро

Преди три години, когато имотният пазар беше балансиран и процъфтяващ, около София зачести строителството на мегакомплекси с къщи. Далновидно, както показа пандемичната 2020 г., която доведе до бум в търсенето на по-големи жилища с дворове. После все повече малки предприемачи започнаха да строят множество малки комплекси – с по две-три или повече къщи в парцел. Така по-скоро се уплътнява съществуващата инфраструктура в кварталите в полите на Витоша (но не само), отколкото да се изгражда нова, както правят големите играчи с размах.

Тази година пазарният вятър стана студен. Поскъпналото строителство, войната, инфлацията забавиха и търсенето, и предлагането на къщи – този най-скъп продукт в сегмента на жилищата. Обяснимо – ако през 2019 г. нова къща в комплекс струваше 250 хил. евро, сега цената й гони половин милион. По-бюджетните редови къщи са между 320-450 хил. евро. Но най-търсени на този етап според Colliers, от чийто доклад са данните, на този етап са не къщите, а луксозните тристайни апартаменти – между 240 и 300 хил. евро.

От около три седмици на пазара на комплекси от къщи около София има събитие. В активна продажба е първата фаза на „Камбаните резиденшъл парк“ – затворен комплекс върху 100 дка на хълмовете между Бистрица и Панчарево. С появата си с мащабен продукт във високия ценови клас при жилищата на труден пазар с неясно бъдеще инвеститорите индиректно заявяват претенция, че предлагат продукт, който има достойнствата да успее при все предизвикателствата. В екипа са събрани големи имена от имотния бизнес. Като начало се предвиждат 102 жилища – самостоятелни, редови къщи и апартаменти, на площ от 40 дка, от които 4 дка борова гора.

Строително разрешение има отпреди година

От средата на юли изграждането е обезпечено и с почти 26 млн. евро кредит от ДСК. В момента тече подготовката на терена за апартаментните сгради. Оценките тръгват от 1900 евро на кв.м. Агенциите по продажбата казват, че има голям интерес.

Kambani-2-lasto_engineering

 

До гората, до реката

„Комплексът предлага нов начин на живот на модерния градски човек в близост до природата, какъвто в България тепърва започва да се установява. Близо си до града, а се прибираш нависоко, в сигурна среда, където има 24-часов контрол на достъпа, а няма шум, прах и смог. Имаш тенис кортове, баскетболни и футболни игрища, детски площадки и въжени паркове, открити фитнеси и 2.5 км алеи за бягане, кучешки паркове, зони за барбекюта“, обяснява Явор Пердухов, мениджър на Forton Homes – жилищното направление на компанията за бизнес имоти C&W Forton, което е един от продавачите по проекта. Продажби се осъществяват и през Home Boutique, като вероятно кръгът от агенции ще бъде разширяван.

Според регистъра на НАГ става дума за 21 хил. кв.м РЗП в местността „Дупките“ на с. „Панчарево“. Теренът по-точно е в съседство с вилната зона „Косанин дол“ на Бистрица, и в близост до в.з. „Малинова долина – Герена“ и до жк „Камбаните“. В същото време, както казва Пердухов, той е на между 8 и 11 минути с кола от метростанцията на „София бизнес парк“ в „Младост 4“.

На север и на изток затвореният комплекс граничи с борова гора, която според общия устройствен план трябва да остане такава. Част от нея попада в границите му. На запад теренът стига до река (Върла река), където се предвижда крайречен парк. В този район ще са 20-те самостоятелните къщи, големите от които са с по пет спални. Редовите къщи (48 на брой) – с по три спални, са „разминати“ в пространството така, че да създават усещане за конфиденциалност. А двете сгради с 32 апартамента общо са във високата част срещу гората. Отоплението ще е на газ и климатици.

Предвидена е и собствена пречиствателна станция

Проектът е изработен от „Линднер България“. За строител е избрана варненската компания „Комфорт“, в чието портфолио е софийският „Парадайз мол“. Инвеститорът вече е дарил на общината близо 3 дка за улиците и тротоарите, по които ще става движението в комплекса. Управлението ще се осъществява от негово дружество. В момента се изготвят вътрешните правила, които ще са нотариално заверена част от предварителния договор.

„Камбаните резиденшъл парк“ ще се случва на три фази. Засега е ясно, че на втората ще бъдат построени кметството на комплекса, в което ще има търговски площи, както и паркинг за гостите на комплекса. Как ще изглежда финално проектът ще зависи от обратната връзка от сегашните продажби. Към фаза две ще се пристъпи, след продажбата на 70% от жилищата от първа фаза.

Източник: www.capital.bg

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *