Над 50% от новото жилищно строителство у нас е съсредоточено в София и Варна

varna2-lasto-engineering

Над 50% от новото жилищно строителство у нас е съсредоточено в София и Варна

Над половината от новото жилищно строителство у нас през 2020 г. е било съсредоточено в София и Варна, сочат изчисления на база данните на Националния статистически институт (НСИ).

В столицата през пандемичната 2020 г. е започнало строителството на близо 8000 нови жилища с обща разгъната застроена площ (РЗП) от малко над 1 млн. кв. м., а във Варна през същия период са започнали да се строят 3692 нови жилища с обща площ от малко над 460 хил. кв. м.

Общо в страната новозапочнатите жилища през 2020 г. са 20 735, като намаляват с 2187 спрямо година по-рано, а общата им площ достига малко над 2,5 млн. кв. м, като също се свива с 9,5% на годишна база.

Лек спад

Въпреки доминацията на София и Варна в новото жилищно строителство у нас през миналата година, то все пак е забавило леко темп и в двата града вероятно заради несигурността за икономиката и перспективите пред жилищния сектор, породени от пандемията. В столицата новозапочнатите жилища са с 945 по-малко спрямо 2019 г., въпреки че изглежда са по-големи, тъй като при общата им площ спадът е само с 5,6% на годишна база.

Годината е започнала много силно за жилищното строителство в София с обща площ на новозапочнатите домове от малко над 334 хил. кв. м през първото тримесечие, но след появата на коронавируса строителните предприемачи са „дръпнали спирачката“ между април и септември. В края на 2020 г. жилищното строителство в София отново е засилило обороти, като общата площ на жилищата, чието изграждане е стартирало през четвъртото тримесечие, надхвърля 262 хил. кв. м.

Обратна е картината във Варна

Там най-ударно за жилищното строителство миналата година е било третото тримесечие, когато е започнало изграждането на 1641 нови жилища с общо РЗП от 143,6 хил. кв. м, докато в края на годината броят на новите жилища е намалял до 684, приблизително колкото и през първото и второто тримесечие.

През 2020 г. в морската столица е започнало строителството на общо 3692 нови жилища с обща площ от малко над 460 хил. кв. м, като жилищата са с 26 по-малко спрямо 2019 г., а тяхното РЗП е надолу с 10,3% на годишна база.

Макар че остава на трето място, Пловдив единствен сред четирите най-големи града в България, отбелязва ръст през 2020 г. както на новозапочнатите жилища, така и на общата им площ. В Града под тепетата е започнало строителството на 2406 нови жилища, или с 479 повече спрямо година по-рано, а тяхното РЗП достига малко над 300 хил. кв. м и расте с 22,8% на годишна база. Това се дължи на силната първа половина на годината за жилищното строителство в града, когато е стартирало строителството на над 60% от новозапочнатите жилища за цялата година.

Пловдив с ръст на издадените разрешения за строеж

Пловдив е и единственият сред четирите най-големи града у нас, който регистрира ръст на издадените разрешения за строеж през миналата година, като в края на 2020 г. той дори е достигнал исторически връх, така че може да се очаква жилищното строителство в града отново да набере скорост през идните години.

В Бургас миналата година са стартирани повече, но по-малки жилища в сравнение с 2019 г. Техният брой достига 2345 и нараства с 516 спрямо година по-рано, но общата им площ от малко над 236 хил. кв. м леко намалява с 2,3% на годишна база.

В морския град жилищното строителство е достигнало дъно през второто тримесечие, когато в страната беше въведено извънредно положение заради коронавируса, въпреки че на строителния сектор не беше забранено да работи, но темповете са се ускорили в края на годината с цели 963 новозапочнати жилища, повече отколкото във Варна и Пловдив през същия период.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *