Логистичните имоти и жилищата ще са най-привлекателни за инвеститорите в Европа

Modern_warehouse_with_pallet_rack_storage_system-argo-engineering

Логистичните имоти и жилищата ще са най-привлекателни за инвеститорите в Европа

След относително устойчиви 12 месеца логистичните и жилищните активи ще продължат да предизвикват най-голям интерес сред инвеститорите през 2021 г., пише консултантската компания Savills.

Макар че през 2020 г. инвестиционните обеми в недвижими имоти са намалели с 28% спрямо същия период на 2019 г., не всички сектори са усетили спада по еднакъв начин. Секторите на индустриалните и жилищните имоти са отчели по-скромно свиване на обемите и са увеличилия пазарния си дял със съответно 21% и 28% от общите инвестиции.

Savills прогнозира, че инвеститорите в основни активи ще останат и тази година привлечени от офис сгради в ключови европейски централни бизнес квартали с ниско ниво на свободните площи, като Берлин, Мюнхен, Париж, Милано и Лондон.

Консултантската компания очаква също мини-маркетите и логистичните активи „от последна миля“ в гъстонаселени райони, както и складовете на пазари със силно или нарастващо проникване на електронната търговия да продължат да привличат тази група инвеститори.

Многофамилните жилища в градове и области с недостатъчно предлагане също ще останат от ключово значение за инвеститорите

Водещият избор на Savills за инвеститорите, търсещи добавена стойност, тази година са логистичните имоти на пазари с недостиг на предлагането като скандинавските страни и Испания, сектори с приходи в краткосрочен план като гъвкавите офиси и студентските жилища, които вероятно ще се възстановят през втората половина на тази година, и многофамилните жилища на пазари с растящо търсене на имоти под наем като Южна и Източна Европа. След като много европейски страни въведоха по-строги екологични стандарти при строителството през последните години, друга добра възможност за инвестиции е реновирането на сгради, за да отговорят на по-високите зелени стандарти.

Инвеститорите с по-голям апетит към риск може да се насочат към преустройството на второкласни офиси в жилищни активи и закупуването на преоценени хотелски активи в туристически дестинации тази година, пише Savills. Водещи сред алтернативните активи през 2021 г. ще бъдат здравните заведения, домовете за възрастни хора, центровете за данни и инфраструктурата.

Инвестиционни стратегии в Италия

„В Италия през 2021 г. очакваме инвестиционните стратегии да останат съсредоточени върху ниския риск и стабилността на приходите. Сектори, които имат защитни характеристики и се възползват от структурните промени, ще привличат най-голямо внимание от страна на инвеститорите“, коментира Марко Монтози, ръководител на инвестициите в Италия в Savills.

„Наличностите от първокласни активи ще определят разпределението по сектори, а конкуренцията за най-добрите активи ще поддържа доходността на ниски нива. Очакваме търсенето на офиси и логистични имоти в Милано да остане силно, въпреки че недостатъчните наличности може да разтревожат купувачите. Делът на инвестициите в жилищния сектор също ще зависи от наличието на продукт и очакваме по-голям интерес към алтернативни активи, включително здравни заведения и центрове за данни. Въпреки че общите трансакции ще нараснат, те вероятно ще останат под нивото от 2019 г.“, допълва Монтози.

„Инвеститорите, които са готови да поемат известен риск, може да изберат да се ангажират с нови проекти, целейки се към фазата на възстановяване от настоящия цикъл. Предприемачите вече търсят алтернативно финансиране, тъй като финансовите условия остават затегнати“, казва Ери Мицостергиу, директор на европейските изследвания в Savills.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *