„Софийски имоти“: Опит за рестарт

23-scaled-lasto-engineering

„Софийски имоти“: Опит за рестарт

Тъжната съдба на къпалнята „Мария Луиза“ и летния парк в „Борисовата градина“. Апорт на хиляди квадратни метри на занижена стойност в свързания със силовата групировка СИК футболен клуб „Славия“. Неизгодни заменки. Това са част от емблемите на общинското дружество „Софийски имоти“, които го превърнаха в символ на местната корупция в началото на XХI век. Заради подобни сделки името на фирмата тогава присъстваше редовно в скандални заглавия на пресата.

Сега за него се чува сравнително рядко и по всичко личи, че „Софийски имоти“ опитва без много шум да се отърси от стария си образ. Дружеството въведе промени за повече прозрачност и в последно време сключва сделки за замяна на имоти, които този път може да се окажат дори полезни за града. Най-новата му гордост е вече завършеният комплекс „Възраждане“ в едноименния парк. В бъдеще пък плановете са да навлезе по-активно в жилищната политика на общината, както и да работи с частни инвеститори.

Нова страница

Осъществяването на тези стъпки би отворило нова страница в историята на „Софийски имоти“. В същото време, колкото и да се старае, фирмата едва ли някога ще избяга от сянката на миналото си. Още повече че щетите от някои от неизгодните сделки стоят като язви в градския пейзаж и до днес. Най-знаков пример е къпалнята „Мария Луиза“ в Борисовата градина – затворена, неподдържана, но и охранявана от „зли кучета“ от повече от десет години. Години, в които кметът на София Йорданка Фандъкова иначе обещава „връщането ѝ“ на софиянци. Съмнителни са и офертите за отдаване под наем на „Софийски имоти“ за различни терени и сгради в столицата, за които в крайна сметка малко хора разбират, което смалява кръга на кандидатите.

С какво разполага „Софийски имоти“

„Aз още не мога да се ориентирам какви имоти влизат в това дружество. По принцип търговските компании трябва да работят с търговска цел. Докато в „Софийски имоти“ влизат парк и какво ли още не. Смесването на дейности никога не е добра идея. Защото накрая не е ясно какво гледаш – финансов резултат ли, социални ангажименти ли. Това създава непрозрачност и неефективност“, коментира пред „Капитал“ финансистът, общински съветник от „Демократична България“ и съпредседател на „Зелено движение“ Владислав Панев.

Все пак на фона на други публични предприятия, чиято дейност е пълен миш-маш, тук тя отговаря на името – дейността му наистина е да стопанисва имоти и да ги отдава под наем. Единият проблем е, че не печели особено от тази дейност. А другият е, че заради наследството си от лоши сделки голяма част от капацитета на общинската фирма отива за осигуряването на превантивна охрана и съдебна защита на собствеността му, а в по-малка степен да изготвя инвестиционни проучвания и проекти и да участва в общински такива.

Над 200 имота

В момента столичното дружество управлява малко над 200 имота – терени, офиси, търговски площи, апартаменти и гаражи. Повечето имоти са част от капитала му, но има и такива, които стопанисва по решение на общинския съвет. Любопитен факт е, че 25 от притежаваните от „Софийски имоти“ терени са отредени за озеленяване или на практика са част от зелени междублокови пространства, които дружеството почиства и поддържа.

Останалите терени, които са в активите на дружеството, са различни: попадат в улици, нямат достъп, намират се под мост или далекопровод, предмет са на съдебен спор, а някои са включени в програмата на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции, обясняват от „Софийски имоти“ за „Капитал“. С приоритет за разработване на потенциални проекти са тези имоти, които освен пазарна стойност имат и обществена такава.

Източник: Капитал.бг

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *